Moxa

Moxa PVIA

Moxa is los materiaal (moxa-punk genoemd) of een geperste sigaar, met name bestaand uit langdurig in de zon (waardoor het Vuur-element kan binnenkomen) gedroogde ai ye (Artemisia argyii, Mugwort of Mogusa) met toevoeging van diverse kruiden, o.a. kaneel, gedroogde gember, musk, danggui, mandarijnschil, pruimboombast etc.

Moxa werkt vooral op yang-qi; het beweegt en verwarmt en werkt daarom erg goed bij yin-symptomen zoals Koude en Damp en kan qi en yang voeden. Moxa is gemaakt van de kruid bijvoet ofwel artemisa. Wanneer je moxa brand komt er warmte vrij die dezelfde trillingsfrequentie heeft als het lichaam. Door moxa in de buurt van een acupunctuurpunt te branden kun je energie aan het lichaam toevoegen en de lichaamsenergie opwarmen. Het is ook mogelijk de moxa op een naald te zetten of met een speciale moxa lamp te werken.

Moxa is onder andere aan te bevelen bij chronische pijnen, slapte van het weefsel, gebrekkige energie in het lichaam en slapeloosheid. Ook littekens kunnen goed met moxa behandeld worden. Moxa is effectief bij koude en vochtige weersomstandigheden.