blog

Acupunctuur bij lage rugpijn

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht. Acupunctuur kan lage rugpijn klachten verhelpen of verminderen.

Ruim 40% van de Nederlanders heeft jaarlijks last van rugpijn. In circa 95% van de gevallen betreft dit lage rugpijn ter hoogte van de tussenwervelschijven L4-L5 en L5-S1. Voor een onderbouwing van deze cijfers zie het betreffende paper. Deze cijfers herkennen wij zelf ook uit onze eigen praktijk. Wij behandelen regelmatig cliënten met pijn aan het bewegingsapparaat, waaronder rug-, nek-, schouder-, elleboog- , pols-, heup-, knie- en enkelklachten. Rugpijn is daarvan de meest voorkomende klacht en dit betreft voornamelijk lage rugpijn. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de oorzaak van de rugpijn ook in de lage rug zit. Zo kunnen stagnaties van acupunctuurpunten van meridianen die langs nek en schouders of knieën/enkels lopen ook lage rugklachten geven , maar ook stoornissen van bijvoorbeeld de nieren of blaas.

Onze resultaten bij het behandelen van lage rugpijn zijn tot nu toe uitstekend. Bij alle cliënten zijn de klachten verdwenen of sterk verminderd na behandeling. Als behandel therapie zetten we vaak een combinatie van acupunctuur, moxa en/of qigong in.

Onderstaand enkele casussen uit onze praktijk:

  1. Een cliënt van middelbare leeftijd heeft ruim 20 jaar last van lage rugklachten. Oorzaak hiervan zijn stoornissen in de nier- en blaas meridiaan. Met behulp van acupunctuur, moxa en qigong oefeningen zijn de klachten naar twee behandelingen verholpen. De cliënt heeft tijdens de behandeling qigong oefeningen aangeleerd waarmee herhaling kan worden voorkomen.
  2. Een clïënt heeft ruim 15 jaar last van rugklachten en blessures. Dit wordt geweten aan o.a. slijtage in de onderrug. Met behulp van qigong therapie zijn de klachten na vijf behandelingen verdwenen. Tijdens de behandeling zijn qigong oefeningen aangeleerd waarmee herhaling kan worden voorkomen.
  3. Een cliënt heeft acute rugklachten. Met behulp van een acupunctuur en moxa behandeling zijn de klachten na één behandeling verholpen.

Resultaten uit het verleden bieden nog geen garantie voor de toekomst. Recente wetenschappelijke onderzoeken onderschrijven echter eveneens de positieve effecten van acupunctuur. Zie de link naar het betreffende artikel met referentie naar deze onderzoeken.

Waarom hebben dan nog steeds zoveel Nederlanders last van lage rugpijn? Waarschijnlijk omdat ze niet bekend zijn met acupunctuur of dat nog niet eerder hebben overwogen. Dat argument geldt nu niet meer voor jou. Dus heb je last van lage rugpijn of andere motorische klachten maak dan een afspraak. Waarschijnlijk kunnen we jou van je klachten af helpen.